Gar Katliamı: Mütalaada insanlığa karşı işlenen suça yer verilmedi

Gar Katliamı davasında esasa ilişkin mütalaa sunan iddia makamı, sanık Erman Ekinci’nin “Anayasal düzeni ihlal” suçundan cezalandırılmasını talep ederken, 10 sanık hakkında ise beraat istedi.

10 Ekim Ankara Katliamı'nın firari sanıkları yönünden ayrılan dosyasındaki 24’üncü duruşması Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülmeye başlandı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Emek Partisi (EMEP), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), CHP, İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi yöneticileri ve birçok kurum temsilcisi duruşmaya katıldı. 

Ana davadan tutuklu sanıkların 4’ü Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldığı duruşma, kimlik tespitinin ardından başladı. İddia makamı, sanıkların suçlarına ilişkin mütalaasını sundu. Savcı, Erman Ekinci’nin “Anayasal düzeni ihlal”den, diğer sanıkların “Kasten öldürme” suçundan cezalandırılmasını talep etti. Ancak, 10 sanık hakkında ise beraat istedi. Savcı, mütalaasında Erman Ekici hakkında “İnsanlığa karşı suç”tan ceza istemedi.

Mütalaanın ardından katliamda yaşamını yitirenlerin aileleri mahkeme heyetine tepki gösterdi. Aileler, “8 yıldır ciğerimiz yanıyor. Bu kadar vicdansızlık olamaz. Vicdan. Tüm dünya bu davayı takip ediyor ve tüm katillerin bunlar kamuoyu görevlileri de olmak üzere, ellerimiz yakalarında olacak. ‘İnsanlığa karşı’ suçun tanımı daha ne olabilir yüzlerce insan öldü” dedi.

Söz alan avukat Erkan Ünivar, mütalaaya karşı itirazlarını dile getirdi. Ünivar, “Esas hakkında mütalaaya ilişkin ilk etapta şunu söyleyelim, sonra söz alacağız. 8 yıldır söylüyoruz; hala deliler toplanmadı. Esas hakkında mütalaa verilecek bir aşamada değiliz. Hala dosyaya deliller geliyor ve bu aşamada esasa dair mütalaa verilemez. Mahkemeniz bu dosyaya gelen bütün delilleri yok sayıyor” dedi.

Duruşma devam ediyor.