Avukatlar gözaltındaki gazetecilerle görüştü

Gözaltındaki gazetecilerle görüşen avuklatlar, gazetecilerin hukuksuzca tutulduğunu belirtti, ahlaksız bir evde bulunan 'delillerin' de gazetecilere yazıldığını açıkladı.

Özgür Basın çalışanlarına dönük İstanbul, Ankara ve Riha’da dün yapılan ev baskınlarında Mezopotamya Ajansı (MA) Muhabiri Esra Solin Dal, MA Muhabiri Mehmet Aslan, Yeni Yaşam'dan Enes Sezgin, Özgür Basın emekçileri Saliha Aras, Yeşim Alıcı, Beste Argat Balcı, Şirin Ermiş, eski MA Muhabiri Doğan Kaynak ve Gazeteci Erdoğan Alayumat gözaltına alındı.

Ankara’da gözaltına alınan Mehmet Aslan, Ankara Emniyeti’nde, Doğan Kaynak da gözaltına alındığı Riha’nın Wêranşar (Viranşehir) ilçesinde TEM Şube’de tutuluyor. Aslan ve Kaynak'ın bulundukları kentlerde ifadelerinin alınacağı belirtildi.

'AVUKAT GÖRÜŞÜ' DİYE YALAN SÖYLEYİP 'MÜLAKAT' DAYATTILAR

İstanbul’da gözaltına alınan gazetecilerle görüşen avukatlar, gazetecilerin polisler tarafından “mülakata” zorlandığını belirtti. Avukatlar, gazetecilerin “avukat görüşüne gideceksiniz” denilerek mülakata götürüldüklerini belirterek, gazetecilerin “Avukatlarımız olmadan görüşme yapmayacağız” diyerek mülakatı reddettiklerini söyledi.

MESLEKİ FAALİYETLER HEDEFTE

Avukatlar, gazetecilerin 2022 yılındaki bir dosya kapsamında gözaltına alındıklarını söyleyerek, 2022’den bu yana dosya kapsamında gazetecilerin takip edildiğini ve delil toplanmaya çalışıldığını belirtti. Avukatlar, gazetecilerin “örgüt üyeliği” iddiasıyla gözaltına alındıklarını ve elle tutulur bir delilin olmadığını ifade etti. Gazetecilerin yaptıkları haberlerin soruşturma konusu yapıldığını belirten avukatlar, suçlamalara konu yapılacak elle tutulur bir kanıtın da olmadığını ifade etti.

Gazetecilerin örgütle “iltisaklı” olduğunun iddia edildiğini belirten avukatlar, polisin Saliha Aras’a “Yeni Yaşam gazetesi ile MA, aralarında haber alıp veriyorlar, bu yüzden iltisaklı” dediğini belirterek, meşru çalışmaların örgütsel bir faaliyete dönüştürülerek, soru olarak yöneltildiğini ifade etti. Avukatlar, emniyetin basın faaliyetlerini “illegalize” etmeye çalıştıklarını söyledi. 

YANLIŞ EVDE ARAMA!

Yeni Yaşam'dan Enes Sezgin ile görüşen Avukat Şule Recepoğlu, Sezgin’in polisler tarafından evinden çağrılarak, üst kata çıkarıldığını ifade etti. Recepoğlu, “Enes’in bulunduğu dairede arama kararı yok. Enes’in bulunduğu dairenin üst dairesi sinyal verdiği gerekçesiyle arama kararı çıkarılıyor. Enes’in kaldığı dairenin kapılarını çalmaları tamamen tesadüf. Normalde ‘üst daireyi aramak istiyoruz, arama kararı var. Birinin orada hazır olması gerekiyor’ diyerek yardım istiyorlar. Enes’in kimliğini istiyorlar, kimliğine bakıp bilgi vermeden üst kata çıkmasını istiyorlar. Üst katta dairenin önünde bir süre bekletip, diğer komşulardan yardım istiyorlar. Onlar geldiğinde üst kattaki daireye giriyorlar, Enes’in yüzüne kamerayı tutup ‘hakkında gözaltı işlemi var, bu nedenle seni gözaltına alıyoruz’ diyerek, üst kattaki daireyi geniş kapsamlı arıyorlar” dedi.

Şule Recepoğlu, sinyal verilen evde kalmayan Sezgin için polislerin, üst kattan çıkan delilleri onun aleyhinde kullandığını ve bu duruma itiraz ettiklerini söyledi.

'SUÇ YOK, DELİL YOK'

Dosyadaki gizlilik kararının dosyanın içinin boş olmasından kaynaklı olduğunu söyleyen Recepoğlu, iddiaları destekleyen hiçbir somut delilin olmadığının altını çizdi. Şule Recepoğlu, gözaltıların sadece kamuoyunda “örgüt elemanlarını yakaladık” denilmek için yapıldığını dile getirdi.

Şule Recepoğlu, iki yıldır süren soruşturmaya ilişkin de şunları söyledi:

“Soruşturma iki yıldır sürüyor. Hiç bir somut delil yok. Olsaydı zaten hiç bir dosya iki yıl boyunca bekletilmezdi. Hemen gözaltı yapılır ya da suçüstü yapılır. Hiç bir dosya iki yıl boyunca gizlilik kararı ile kısıtlanmaz. İki yıl boyunca bu insanlar kamusal alanda basın faaliyeti yürütüyordu. Davetiyeyle çağrılabilirlerdi. Ellerinde veri ve delil olmadığı için bu kadar süredir bekletip dosyaya kısıtlılık getiriyorlar. Bir suç unsuruna rastlasalar suçüstü yaparlar, ya da o tarihlerde gözaltı işlemi yaparlar. İki yıl boyunca ulaşamadıkları delillere bugün kişileri tutup ‘şüpheliden delile gitme’ gibi hukuka aykırı bir işlemi yaptıklarını görüyoruz."