Özgür basına saldırılar protesto edildi: İktidar gerçeği öldürmek istiyor

Özgür Basın çalışanlarına dönük gözaltı ve baskılar protesto edildi. Savaş politikalarına dikkat çekilen eylemlerde, iktidarın hakikati hedef aldığına dikkat çekildi.

Özgür basın çalışanı 9 kişinin gözaltına alınması ile Belçika'da Stêrk TV ve Medya Haber TV stüdyolarına yapılan baskınlar protesto edildi.

İSTANBUL

DİSK Basın-İş, İstanbul Beyoğlu’nda bulunan sendika binasında basın toplantısı düzenledi. Çok sayıda gazeteci açıklamaya katıldı. Gazeteci Nezahat Doğan, Türk ordusunun sınır ötesi saldırılarından sonra basına baskı uygulandığını ifade ederek, "Burada yayıncılık, gazeteciler ve hakikatleri sahada yansıtanlara yönelik saldırılar yapılmıştır. Bu saldırıların en başında da özgür basın çalışanları ve Kürt basını hedef alınıyor. Gazetecilik suç değil. Nerede yapılırsa yapılsın suç olamaz” dedi.

DEM Parti İstanbul Milletvekili Özgül Saki, "Son operasyonu ne Irak ziyaretinden ne yeni savaş politikalarından ne de kadın düşmanı politikalarından bağımsız olduğunu düşünmüyoruz. Yeni bir savaş hazırlığı var. Bu hazırlıkta en büyük darbe gerçeğin sesinden gelir. Bu anlamda da yeni savaş politikaları karşısında gerçeğin sesini kısmak için bu operasyonun yapıldığının farkındayız” dedi.  

Dev Yapı-İş Genel Sekreteri Nihat Demir, iktidarın gazetecilere her zaman “düşman” olduğunu söyledi.

DİSK Basın-İş yöneticilerinden İzel Sezer, "Hem Türkiye'de hem de Avrupa'da basın kurumları ve gazetecilere yönelik baskınların Türkiye'nin Irak ve Suriye'ye yönelik olası askeri operasyona ilişkin diplomatik temasların yoğunlaştığı bir dönemde yaşanması dikkat çekici. Bu da ‘savaşta önce gerçekler öldürülür’ politikasına işaret etmektedir. Avrupa'da da Kürt basın kurumlarını hedef alan baskınlar yeni bir tehlikeyi de beraberinde getirmektedir” diye konuştu.

Sezer, “Kürt basın kurumlarını hedef alan bu baskın, Avrupa'nın ifade ve basın özgürlüğü normlarının bizzat Avrupa ülkeleri tarafından ihlal edildiğini göstermektedir" dedi.

ŞIRNEX

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Şirnex İl Örgütü de özgür basına saldırıları protesto etti. DEM Parti Şirnex Milletvekili Newroz Uysal Aslan'ın yanı sıra çok sayıda kişi eyleme katıldı.

DEM Parti Şirnex İl Yöneticisi Cihat Basan, “İnkar ve savaş politikalarını esas alan iktidarı uyarıyoruz; Türkiye’nin kaynaklarını, Kürt düşmanlığı üzerinden bölgesel ve uluslararası güçlere peşkeş çekmeyin. Denediğiniz yol ve yöntemlerin tamamı iflas etmiştir.  Yapılan saldırıları derhal durdurulması çağrısı yapıyor, özgür ve muhalif basınla dayanışma içinde olduğumuzu bir kez daha ifade ediyoruz” dedi.

DEM Parti Şirnex Milletvekili Newroz Uysal Aslan, “Özgür Basın emekçileri, toplumun rengini ve sesini gösteriyor. Basına yönelik saldırılarla toplumun sesi kısılmak isteniyor. Kürt halkı olarak bu saldırıyı sadece basına yönelik bir saldırı olarak görmüyoruz. İktidara, işgale karşı duran herkese karşı yapıldı” ifadelerini kullandı.

İZMİR  

İzmir'deki siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinden birçok kişi DEM Parti önünde bir araya geldi. Eylemde "Özgür basın onurumuzdur, özel savaş politikaları son bulsun" pankartı açıldı. 

DEM Parti İl Eşbaşkanı Vezan Karabulut, gözaltı ve saldırıların AKP-MHP iktidarının politikalarından bağımsız olmadığını söyledi. Karabulut, iktidarın kendine göre bir basın yaratmak istediğini belirtti.