Dünya’da gıda güvensizliği arttı

BM ve insani yardım kuruluşları, çatışmalar, aşırı hava olayları ve ekonomik şoklar nedeniyle 2023 yılında dünya genelinde yaklaşık 282 milyon insanın acil yardıma ihtiyaç duyduğu uyarısında bulundu.

Uyarıyı 16 BM ve insani yardım kuruluşu çarşamba günü yaptı. Gıda Güvenliği Bilgi Ağı'nın (FSIN) raporuna göre, 2023 yılında 282 milyon insanın acil yardıma ihtiyacı vardı, bu rakam bir önceki yıla göre 24 milyon daha fazla. 

Bu artış, özellikle Gazze ve Sudan'daki krizlerin derinleşmesiyle bağlantılı. 2023 yılında 600.000'i Gazze'de olmak üzere yaklaşık 700.000 kişinin açlık sınırında olduğu belirtiliyor. Ancak geçen yıldan bu yana savaş nedeniyle harap olan Filistin topraklarında açlık çekenlerin sayısı 1.1 milyon kişiye yükseldi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, rapora yazdığı önsözde, dünya genelinde yaşanan gıda krizinin 2023 yılına kadar yaklaşık 300 milyon insanı etkileyeceğini belirtti ve hükümetleri sürdürülebilir kalkınma için daha fazla kaynak ayırmaya çağırdı. 

Rapor, Gazze ve Sudan'da yaşanan çatışmaların yanı sıra aşırı hava olaylarının ve ekonomik zorlukların etkisiyle gıda güvensizliğinin daha da kötüleştiğini gösteriyor. 

El Niño meteorolojik fenomeninin “Batı ve Güney Afrika'da şiddetli kuraklığa yol açabileceği” uyarısı yapıldı. 

Rapora göre 2023 yılında 20 ülke ya da bölgede 135 milyon insanı etkileyen akut gıda güvensizliğinin ana nedeni çatışma ya da güvensizlik durumları oldu. Bunu, ekonomik şoklar (21 ülkede 75 milyon kişi için ana neden) ve sel ya da kuraklık gibi aşırı iklim olayları (18 ülkede 72 milyon kişi) izledi.